Η Γεωγραφικη ενοτητα Πισίων-Σχοίνου-Μαυρολίμνης

Επαγγελματίες Σχοίνου/ Ιανουάριος 24, 2018/ Uncategorized/ 0 comments

Ο Σχoίνος (Τοπική Κοινότητα Πισίων – Δημοτική Ενότητα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ), ανήκει στον δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Σχοίνος”. Έδρα του δήμου είναι το Λουτράκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Σχίνος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πισίων, του πρώην Δήμου ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ του Νομού ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

 

Οινόη:

Σύμφωνα ακόμη με λείψανα που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της περιοχής Περαίας εκτιμάται ότι η γνωστή από διάφορες φιλολογικές πηγές πόλη ‘’Οινόη’’ βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Σχοίνου.

Σχοίνος
Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο
Εικ. 15. Σχοίνος. Το πρωτο ελλαδικό νεκροταφείο.
(εικ. 15)
 
Τον Απρίλιο του 2007, στο οικόπεδο Ν. Πα-πακωνσταντίνου, το οποίο βρίσκεται στον Σχοίνο, 1 χλμ. περίπου ανατολικά του όρμουκαι του λόφου του Αγίου Σωτήρα, πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη δύο δοκιμαστικών τομών.Σε μία από αυτές αποκαλύφθηκε αμφοροειδές αγγείο, με οριζόντιες λαβές τοποθετημένο πλάγια στο χώμα. Τα αγγεία περιβάλλονταν από στρώμα καύσης, ενώ το αμφοροειδές αγγείο περιείχε καύση ενηλίκου, η οποία χρονολογείται στην πρωτοελλαδική εποχή.

Περί κηρύξεως αρχαιολογικών χώρων.

Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εις Πίσια.

Nαΰδριον του Αγίου Αθανασίου, παρά τα Μπίσια με τοιχογραφίας του έτους 1638.

) Ναϋδριον της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εις «Καλά Νησιά» Αλκυονίδος θαλάσσης

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονίδες νήσοι εκκλησια

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονίδες νήσοι εκκλησια

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονίδες νήσοι

Ναϋδριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα)

Αλκυονίδες νήσοι

Οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ΄ ευφημισμό «καλά νησιά» αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Αλκιονιδες

Δημοσιεύτηκε από Nikos Ktl στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

 

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή. Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

 

Διόκαστρο ή Β(ρ)ιόκαστρο

Ο Βριάρεω, που ήταν η προσωποποίηση του γίγα (δύναμη-ισχύς) βρίσκεται και σε άλλες αρχαίες γλώσσες, μέσανατολής, λατινικά με αναγραμματισμό βιρ που σημαίνει σε αυτές πάλι ισχυρός. Ο Βριάρεω που έδρασε στην περιοχή μας έδωσε και το όνομα στο Βριόκαστρο- κάστρο Οινόης.

 

/https://www.facebook.com/nikoskotel/videos/10154296858532690/

 

" >'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }if ( quads_screen_width >= 1024 && quads_screen_width < 1140 ) { /* tablet landscape */ document.write('
" >'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }if ( quads_screen_width >= 768 && quads_screen_width < 1024 ) { /* tablet portrait */ document.write('
" >'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }if ( quads_screen_width < 768 ) { /* phone */ document.write('
" >'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }