Η Γεωγραφικη ενοτητα Πισίων-Σχοίνου-Μαυρολίμνης

Επαγγελματίες Σχοίνου/ Ιανουάριος 24, 2018/ Uncategorized/ 0 comments

Ο Σχoίνος (Τοπική Κοινότητα Πισίων – Δημοτική Ενότητα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ), ανήκει στον δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Σχοίνος”. Έδρα του δήμου είναι το Λουτράκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Σχίνος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πισίων, του πρώην Δήμου ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ του Νομού ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

 

Οινόη:

Σύμφωνα ακόμη με λείψανα που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της περιοχής Περαίας εκτιμάται ότι η γνωστή από διάφορες φιλολογικές πηγές πόλη ‘’Οινόη’’ βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Σχοίνου.

Σχοίνος
Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο
Εικ. 15. Σχοίνος. Το πρωτο ελλαδικό νεκροταφείο.
(εικ. 15)
 
Τον Απρίλιο του 2007, στο οικόπεδο Ν. Πα-πακωνσταντίνου, το οποίο βρίσκεται στον Σχοίνο, 1 χλμ. περίπου ανατολικά του όρμουκαι του λόφου του Αγίου Σωτήρα, πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη δύο δοκιμαστικών τομών.Σε μία από αυτές αποκαλύφθηκε αμφοροειδές αγγείο, με οριζόντιες λαβές τοποθετημένο πλάγια στο χώμα. Τα αγγεία περιβάλλονταν από στρώμα καύσης, ενώ το αμφοροειδές αγγείο περιείχε καύση ενηλίκου, η οποία χρονολογείται στην πρωτοελλαδική εποχή.

Περί κηρύξεως αρχαιολογικών χώρων.

Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εις Πίσια.

Nαΰδριον του Αγίου Αθανασίου, παρά τα Μπίσια με τοιχογραφίας του έτους 1638.

) Ναϋδριον της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εις «Καλά Νησιά» Αλκυονίδος θαλάσσης

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονίδες νήσοι εκκλησια

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονίδες νήσοι εκκλησια

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκυονίδες νήσοι

Ναϋδριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα)

Αλκυονίδες νήσοι

Οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ΄ ευφημισμό «καλά νησιά» αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Αλκιονιδες

Δημοσιεύτηκε από Nikos Ktl στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

 

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή. Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

 

Διόκαστρο ή Β(ρ)ιόκαστρο

Ο Βριάρεω, που ήταν η προσωποποίηση του γίγα (δύναμη-ισχύς) βρίσκεται και σε άλλες αρχαίες γλώσσες, μέσανατολής, λατινικά με αναγραμματισμό βιρ που σημαίνει σε αυτές πάλι ισχυρός. Ο Βριάρεω που έδρασε στην περιοχή μας έδωσε και το όνομα στο Βριόκαστρο- κάστρο Οινόης.

 

/https://www.facebook.com/nikoskotel/videos/10154296858532690/

 

Γεράνεια όρη !

Δημοσιεύτηκε από Nikos Ktl στις Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Είχαν λοιπόν δίκιο οι γερόντιοι των Πισσίων, όταν τους ρώτησα το κάστρο της Οινόης το λέγατε Διόκαστρο ή Β(ρ)ιόκαστρο και μου απαντούσαν Βιοκάστρα, την δε πηγή του Σακελλαρη Κρούαθι και όχι Κροϋθι (από την πελασγική ρίζα κρόϋ = πηγή), δηλαδή τους δυσκόλευε το ΄΄ρ΄΄ και το ΄΄υ΄΄, η δε γλώσσα, που πολλές φορές λειαίνει πολλές λέξεις πήγαινε πιο εύκολα στο Βιόκαστρα και Κρούαθι (με την ομηρική κατάληξη θι) .

Παπαδημητρίου Αναστάσιος

 

 

 

 

Μαυρολίμνη

Δυο λίμνες μία έριδα
Στα επίσημα τουριστικά έντυπα του Δήμου Λουτρακίου η λίμνη Βουλιαγμένη καταγράφεται ως η αρχαία Εσχατιώτις ή Γοργώπις. Το δεύτερο αυτό όνομα προήλθε από τη μητέρα του Μεγαρέα που πνίγηκε στα νερά της. Η επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αττικής ισχυρίζεται ότι Γοργώπις είναι το αρχαίο όνομα της Μαυρολίμνης που βρίσκεται λίγο μετά το Σχοίνο και πριν το Αλεποχώρι…

Μαυρολίμνη (Γοργώπις)

Φωτογραφία της Nik Tom Armakolas.

Η Μαυρολίμνη σήμερα είναι οργανωμένο λιμανάκι και καταφύγιο σκαφών που δημιούργησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ. Κώστας Σκούφος. Παλαιότερα ήταν κλειστή λιμνοθάλασσα που μετά από σεισμούς έχασε μέρος της όχθης της και ενώθηκε με τη θάλασσα. Ο σκοτεινός βυθός της λίμνης προφανώς ευθύνεται για το σύγχρονο όνομά της. Το όνομα Γοργώπις (Γοργώ, Γόργη) που παραπάμπει στο βλοσυρό, σκοτεινό βλέμμα της Γοργούς ταιριάζει μάλλον περισσότερο σ’ αυτή τη λίμνη παρά στην Εσχατιώτιδα της Περαίας. Η έριδα αυτή οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων και τη νωθρότητα των φορέων της πολιτείας. Η σκαπάνη λησμόνησε τα μνημεία της ακμάζουσας κάποτε Μεγαρίτιδας… Τα Γεράνεια σβήνουν τα πεύκα τους στις όχθες της άγνωστης σχεδόν Μαυρολίμνης και τα μαύρα βότσαλα της περιοχής μαρτυρούν ηφαιστειογενή δράση. Στο ταβερνάκι του Ναυτικού Ομίλου κανείς δεν βρέθηκε να έχει αξιόπιστες απαντήσεις στις απορίες μου. Το γαβράκι, πάντως, ήταν ολόφρεσκο… Η θέα της λιμνοθάλασσας με τα πολλά μικρά πλεούμενα, θερινό στασίδι γι’ ανυποχώρητους εξερευνητές… Κι ιδού η συγκομιδή από τις δροσερές βουτιές στα πελάγη της βιβλιογραφίας…

Πίσια

Το χωριό Πίσια ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Πισίων της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου Περαχώρας, του Δήμου Κορινθίων. Η Τοπική κοινότητα Πισίων με συνολικό πληθυσμό 465 άτομα (2011) επίσης περιλαμβάνει τα χωριά Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη και Σχίνος.

Αποτέλεσμα εικόνας για pisia

Σε απόσταση 15 χλμ. από το Λουτράκι Κορινθίας και 4χλμ από την Περαχώρα και στην καταπράσινη πευκόφυτη ΒΑ πλαγιά της οροσειράς των Γερανείων ορέων, βρίσκεται το χωριό των Πισίων, σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Στη νεότερη Ελληνική ιστορία (1821) οι κάτοικοί του που είχαν διακριθεί ως ικανοί έμποροι, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

Στα Πίσια περιλαμβάνεται και ο Σχοίνος -περιοχή θερινής διαμονής. Κατά την αρχική σύσταση του Δήμου 1834 υπήχθη στο Δήμο Περαχωριτών. Το 1912 αναγνωρίσθηκε ως αυτοτελής Κοινότητα και το 1997 κατά το νόμο 2539/97, υπήχθη στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας, ενώ το 2011 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» υπήχθη στο Δημοτική Ενότητα Λουτρακίου Περαχώρας του Δήμου Κορινθίων.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*